Den unga eliten – mörkt, spännande och annorlunda

Den unga eliten
av Marie Lu

Vad skulle du göra om du var en superhjälte? Vilka superhjältekrafter skulle du vilja ha? Känns frågorna igen? De dyker upp med jämna mellanrum, oftast till kändisar i olika kortintervjusammanhang. Hittills har jag aldrig sett ett svar som jag gillat. Det blir lätt krystat och tillgjort. Men när jag läste Marie Lus senaste bok Den unga eliten smög sig frågan på mig. Vilka krafter skulle jag vilja ha? Och vilket skulle priset vara för dem? För man får alltid betala ett pris. Alltid.

Kanske förmågan att trolla fram eld ur tomma intet. För en fryskatta som mig så vore det himla bra. Att kunna springa snabbt som vinden? Eller kunna styra vädret? Det skulle ju kunna vara praktiskt när man är ute och seglar till exempel. Att framkalla en lätt bris som fyller seglen vore inte dumt.

Efter att ha överlevt den förfärliga blodsfebern är Adelina Amouteru nu märkt av sjukdomen, hon har blivit en malfetto, en märkt. Hennes svarta hår är nu silverfärgat och sjukdomen tog hennes vänstra öga. Idag täcks den delen av ansiktet av ett ärr. Livet för de barn som märkts av sjukdomen är inte lätt, det är det sällan för den som är lite annorlunda, som sticker ut. När rykten om mystiska krafter och övernaturliga förmågor hos några av barnen börjar spridas blir det ännu tuffare. Snart sätts inkvisitionen in för att leta reda på och ”ta hand om” dessa den unga eliten, om de nu finns.


Det börjar lite trevande, inledningen känns lång, inte tråkig och ointressant men det dröjer innan jag sveps med i handlingen. Men när jag fångas så gjorde jag det ordentligt. Lampan lyste långt in på natten för att jag inte ville/kunde lägga ifrån mig boken. Det var ju bara några kapitel (läs 12) kvar. Det går fort. Tur för mig att det var söndag morgonen efter så att jag slapp väckarklockan.

För det här är bra. Jag gillar det och på slutet dyker det upp en knorr som ställer världen på ände för Adeline, en vändning som jag inte såg komma. Och det ska erkännas, jag har redan börjat fundera på vad som kommer att hända i del två. Kan man återuppväcka döda och tjejen med tigern, vem är hon och kommer hon att ställa till fullständigt kaos när hon nu beger sig till Kennettra?

Det finns väl egentligen bara en dålig sak med Den unga eliten och det är att den är del ett i en trilogi och att jag läste den redan nu, innan nästa del ens kommit ut. För jag vill ju veta nu hur det kommer att gå. Inte behöva vänta ett år eller så.

Den unga eliten är en fantastisk bok för unga vuxna, men den lämpar också sig alldeles utmärkt för alla oss som inte kan tacka nej till en bra historia, en bra saga. Som gärna låter oss svepas med till en annan tid, en annan värld. Missförstå mig inte, det är inte något gulligull vi bjuds på, vi konfronteras med rejält mörka stråk och måste själva ta ställning till om den unga eliten är superhjältar eller maktgalna skurkar.

Blev du lite nyfiken? Då kan du provläsa de första kapitlen här, men kom ihåg, det är en bok som smyger sig på dig, som sveper iväg med dig när du minst anar det.


Andra som läst och tyckt till om Den unga eliten
Fantastiska berättelser – som ogillar ordet malfetto men gillar allt annat.
Snowglitter – som tycker det är bok som ger en väldigt speciell känsla.
Bokfrossa – som har lite svårt för en del av karaktärerna men som inte kan sluta läsa.


Den unga eliten
Författare: Marie Lu
Förlag: Modernista (2015)
ISBN: 9789176450932
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris