Den ogudaktiga

Den före detta porrstjärnan Eva Donaldsson hittas mördad i sitt hem. Det dröjer inte länge förrän en man erkänner mordet, men det finns de som är övertygade om att fel man fällts för brottet. Coronern Jenny Cooper ombeds att utreda hur Eva dött och vem som är skyldig. England har ju som bekant ett mycket speciellt system där coronern är en fristående juridisk person som bedriver egna undersökningar om hur ett dödsfall inträffat. Motvilligt tar hon sig an fallet, men när ytterligare dödsfall inträffar och allt fler spår leder till den kristna församlingen Mission Church of God inser hon att allt inte står rätt till.

Den ogudaktiga är M.R. Halls tredje bok om Jenny Cooper. Jag har, trots huvudpersonens vackra förnamn :-), inte läst någon av de tidigare böckerna. För själva mordgåtans skull behövs det absolut inte, men kanske hade Jenny blivit lite lättare att förstå sig på, att få grepp om om jag läst de tidigare böckerna. Nu tar det ganska lång tid innan jag känner någon sympati för henne.

Vi är ganska många som brukar ondgöra oss över dagens stereotypa polis/ kriminalare som en desillusionerad, whiskypimplande buffel som lyssnar på klassisk musik och Jenny passar tyvärr bra in i den bilden. Hon är en ganska osympatisk person som brottas med sitt eget psyke, knaprar tabletter i tid och otid, är otrevlig mot sin före detta man och har en knagglig relation till sin son. Och, inte att förglömma, som är mycket duktig på sitt jobb men så obekväm i sin strävan efter att finna sanningen att hon trampar många runt om kring sig på tårna. Precis som så många manliga kollegor i böckernas värld.

Den ogudaktiga beskrivs som en perfekt bok för oss som gillar Minette Walters och Patricia Cornwell och visst  är likheterna många, men det saknas det där lilla extra för att nå upp till deras nivå. Trots det är det en spännande och underhållande historia, väl värd att läsas.

Betyg: ***
Antal sidor: 350

Förlag: Damm
Översättare: Ylva Stålmarck