Burial Rites åker rakt in på önskelistan

Burial Rites av Hannah Kent

”They say I must die. They say that I stole the breath from the men, and now they must steal mine.”

Så inleds Burial Rites av Hannah Kent. En lysande inledning om du frågar mig.

Jag sitter och läser en intervju i The Guardian med den unga australiensiskan Hanna Kent. Hennes bok Burial Rites är en av de nominerade till The Guardian First Book Award 2013.

Burial Rites handlar om Agnes Magnúsdóttir, den unga pigan som den 12 januari 1830 tillsammans med bondsonen Fridrik blev de två sista personerna att offentligt avrättas på Island.

I början av 1800-talet saknade Island fängelser och i väntan på sin avrättning hölls Agnes under uppsikt på den gård hon en gång växte upp på. Vintrarna på Island är långa och mörka, mesta tiden tillbringas inomhus och man kommer inte undan någonstans. Det är den vintern som beskrivs i boken.

Parallellerna till Caroline Erikssons bok Djävulen hjälpte mig lyser klara. Där berättas historien om Yngsjömordet, där mor och son 1889 döms för att ha mördat sonens hustru. Anna Jonsdotter blev den sista kvinna att avrättas i Sverige. En bra men skrämmande bok om en avskyvärd historia. Recension kommer.

Extra:
Här kan du läsa intervjun från The Guardian
Recension av Burial Rites ur The Guardian
Hannah Kents hemsida

2 Replies to “Burial Rites åker rakt in på önskelistan”

  1. Den står högt upp på min önskelista också. Jag har till och med gått så långt att jag har pratat med "tomten" om att Burial Rites gärna får ligga under granen. 😉

Comments are closed.