Belle – inte som de andra

Om jag inte misstar mig har elva av Lesley Pearse böcker getts ut i Sverige. Samtliga har fått sina titlar av de kvinnor som är huvudpersoner i böckerna. Att som författare ha gett ut ett tjugotal titlar är imponerande och värt all respekt.

Jag har läst tre av de elva böckerna som finns på svenska och kan konstatera att det finns stora likheter dem emellan även om de utspelar sig i olika tidsepoker. Huvudpersonen är alltid en ung kvinna som råkar i svårigheter och som tack vare sin inre styrka tar sig ur problemen. Ett koncept som jag tycker funkade bäst i Elizabeth där en ung irländska under 1800-talet måste emigrera till USA och försöka överleva där. Lotte utspelade sig däremot i nutid när en ung kvinna hittas ilandfluten på en strand. Det visar sig snart att hon tappat minnet. Vem är hon och vad har hänt henne?

Den här gången har turen kommit till Belle. Boken börjar i London under tidigt 1900-tal. Den unga Belle som vuxit upp på en bordell kidnappas efter att ha bevittnat ett mord och säljs till en bordell i USA. Det nya livet kommer som en chock för Belle som får kämpa hårt för att överleva.

Jag är helt övertygad om att damerna i bokklubben kommer att tycka om även den här boken. (De har varit mycket förtjusta i Lesleys tidigare böcker.) Själv blev jag ganska tidigt trött på frosseriet i sexscener. Jag är verkligen inte pryd och har inte det minsta emot att en god historia kryddas av passion och sex, men tycker inte om när det finns där för sin egen skull. Som om författare måste bevisa att de kan/ vågar skriva sexscener. Jag blir bara trött och tappar helt intresset. Tyvärr!

Gunilla från Bokparet läste Belle samtidigt som jag, men hon var betydligt mer uthållig. Jag måste erkänna att jag la av. Jag läste inte klart boken. Det kanske jag borde ha gjort, enligt Gunilla försvinner frosseriet efter ett tag och handlingen tar fart. Kanske kommer jag att läsa vidare vid ett senare tillfälle men just nu finns så många andra titlar som pockar på uppmärksamheten.

Även den här gången gillar jag Lesleys person- och miljöbeskrivningar. Hon målar upp sina bilder mycket tydligt och ibland kan man nästan känna dofterna från det tidiga 1900-talets London. Men det räcker inte för att behålla mitt intresse. Belle är inte som de andra böckerna. Tyvärr!

Betyg: ej utläst
Antal sidor; 544

Förlag: Damm