Äventyr med livet som insats

Högt spel
av Leigh Bardugo

Det är få saker som jag tycker så mycket om som en bok som sveper mig iväg till en annan plats, en annan tid, ett annat liv. Det kan vara två kvarter bort eller till en helt annan värld, det avgörande kriteriet är att jag helt glömmer tid och rum.

Leigh Bardugo lyckas göra precis det med sin bok om de sex osannolika tjuvarna i Ketterdam. Högt spel är en ungdomsroman om sex väldigt udda individer, kriminella underbarn kan man säga, som ger sig ut på en helt vansinnig och till synes omöjlig kupp. De ska försöka frita Yul-Bo som är fånge på Silverön, om de lyckas får de sex miljoner, om inte går de en säker död till mötes.

Det är väldigt spännande, sidorna flyger fram och boken tar slut alldeles för fort. Bardugo skapar karaktärer som är lätta att tycka om eller tycka illa om. I takt med att tempot drivs upp är det lätt att glömma bort att det är barn, ungdomar, det handlar om, det de tvingas göra och utsätts för borde barn inte hålla på med.

 Jag har egentligen bara en invändning och det är att boken är den första i en serie. Jag vill ju veta nu hur det går i fortsättningen. Vad som hände med Inej och om Kaz kommer att hitta henne.