Arv förpliktigar – särskilt om man heter Tolkien

Säga vad man vill men arv förpliktigar och jag gissar att det är både för- och nackdelar att vara barnbarn till den store J R R Tolkien. Särskilt om man väljer att bli författare, förvisso inom en annan genre än farfar, men ändå.   

När Bokkvartetten träffades för att diskutera Order från berlin var vi ändå ganska överens om att han klarat  den pressen bra. Simon har skrivit en bok som står alldeles utmärkt på egna ben. Den är spännande, intressant, tankeväckande och lärorik. 

Order från Berlin av Simon TolkienHär befinner vi oss i London mitt under brinnande Blitzen, medan bomberna faller och folk rusar ner i skyddrummen mördas en gammal man. Polis kallas till platsen och det dröjer inte länge innan kommissarien bestämt sig för vem den skyldige vä. Hans konstapel är inte lika övertygad och börjar rota i fallet lite vid sidan om, mot chefens uttryckliga order.   

Samtidigt gör vi nedslag i Hitlers innersta krets i Tyskland.  Under stabsmötena diskuteras hur man ska gå vidare i anfallen mot England och Ryssland.  En ung och ivrig officer, Reinhard Heydrich, lyckas nästa sig in och få Hitlers öra och tillsammans smider de en plan där en hemlig engelsk agent ska lyckas mörda Churchill.  Och de båda historierna vävs samman på ett skickligt och intrikat sätt.  

Vi var alla glada att vi läst den här. Kanske hade vi inte valt den i bokhandeln, det har blivit lite väl många historier från andra världskriget det senaste, men vi gillade den och det fanns onekligen en hel del att diskutera. Bland annat hur verklig Heydrich kändes, vilket han ju också var även om hans plan att mörda Churchill antagligen är ren fiktion. 

Order från Berlin är en spännande historia som samtidigt ger en väldigt trovärdig bild över hur det var i London under Blitzen. Mycket läsvärd!