Älskar XS

Efteratt ha varit lite skeptisk återstår nu inget annat än att erkänna att jag fallit helt och fullt för det nya bokformatet excess. (Excess som i XS, dvs extra small om någon händelsevis skulle missat det.) Det är bara att lyfta på hatten och gratulera Pocketförlaget som plockat upp denna holländska idé och introducerat den här i Sverige. Äntligen! säger jag bara.

Excess ryms faktiskt i fickan och är lätt att ta med sig i väskan. Med sina 8×12 cm är den inte större än en halv pocketbok men eftersom man läser på ”fel” ledd blir varje sida lika stor som i en pocketbok. Formatet är läsvänligt och enhandsgreppet (se bilden) gör att den är lätt att läsa överallt, även i sängen och på bussen. Det tunna pappret och trådbindningen i ryggen ger en känsla av kvalitet och lyx, och jag vill verkligen spara de här böckerna i bokhyllan.

Men allt är naturligtvis inte rosenrött, det finns ett par saker som stör mig. Det ena är att den exklusiva känslan gör att jag plötsligt inser att saknar det lilla bokmärkessnöret (som säkert har ett fint namn som jag inte känner till) som brukar finnas i bland annat psalmböcker. Pappret, kvaliteten och formatet gör att jag förutsätter att det finns där, och det gör det inte. Jag måste fortfarande ha ett litet löst bokmärke för att komma ihåg var jag är.

Det andra är logotypen och texten på ryggen. De sitter upp och ner! Och det stör mig något fruktansvärt. När jag slår ihop boken för att sätta in den i bokhyllan gör jag som med alla andra böcker, det vill säga sätter den med framsidan åt höger men då hamnar logotypen upp och ner och texten på fel håll (se Denise bok på bilden nedan) jämfört med de andra böckerna i bokhyllan. Vänder man boken på andra hållet så att loggan och texten hamnar rätt så hamnar framsidan på fel plats (se geim på bilden nedan). Jag förstår inte hur de har tänkt.

Å andra sidan är det de enda två sakerna jag inte gillar med det nya formatet. Annars älskar jag det och önskar bara att det kunde komma ut fler titlar som jag ännu inte läst som Excess. 

6 Replies to “Älskar XS”

 1. Vad roligt att se en kommentar om XS! Jag har själv stått och fingrat men inte köpt någon. Som med mycket annat nytt är man lite skeptisk men jag ska nog pröva!

 2. Det tycker jag absolut. Jag var lite skeptisk till att börja med. Tyckte det kändes lite dyrt och att pappret var flimsigt tunnt. Men nu… Ja, jag älskar det. Tycker absolut att du ska prova. Ska bli kul att höra vad du tycker.

 3. Är inte texten mindre? Eller att boken är tjockare? Jag tycker att en vanlig pocket på 300-400 sidor brukar vara ganska tjocka ändå, hur blir det i XS? Eller är pappret de använder så tunt att det faktisk tar hälften av vad det annars skulle med vanlig pocketpapper? (minns inte hur bibelpapper var)

  Kanske måste jag ta mig till och kika på en?

 4. Då behöver du kanske en sån här: http://9gag.com/gag/2148

  🙂

  Jag gillar också formatet trots inledande skepticism. Dock stör mig bokryggen med texten på fel håll, fortfarande sedan jag läst utgivarens förklaring – så mycket faktiskt att jag inte köper böcker i det här formatet (grinig…). Men men, man kan inte få allt som man vill =)

 5. Nej Hundöra, jag upplever inte texten mindre, men sidorna är mycket tunnare än vanliga. Men som sagt, I like!

  Åh Cecilia, så underbar den var, vill ha!!!

 6. Angående titeln… I en del andra länder, t ex Tyskland, är det normala att texten på ryggen sitter åt det håll vi anser vara upp-och-ner, så det kanske är en utländsk standard på Excess?

Comments are closed.