Alla själars natt

Att vampyrer varit på bokmodet en längre tid har väl knappast någon kunnat undgå. Den senaste trenden verkar vara häxor. Själv läste jag ju Vargsläkte nyss som handlade om häxor och varulvar. Och det kan väl knappast ha undgått någon som läser bokbloggar att den nya svenska it-boken Cirkeln har häxor i huvudrollerna. Fantasy och, tror jag, särskilt vampyr och häxfantasy är en genre som man antingen gillar eller ogillar. Man måste liksom köpa de övernaturliga fenomenen rakt av. Inga halvmessyrer utan rakt av.

Gör man det och dessutom är en succer för riktigt tjocka böcker, då kommer Deborah Harkness nya trilogi att locka. I den första boken, Alla själars natt, möter vi Diana som forskar i alkemins historia på Bodleian Library i Oxford, bara det får mig att gå igång. Vilken miljö!

Diana Bishop är född häxa men har på grund av tragiska händelser i barndomen valt att inte använda sig av sina magiska kunskaper. Av en slump kommer hon en dag över en mycket gammal bok som visar sig vara magiskt preparerad. Det drar igång en serie märkliga händelser och snart hemsöks biblioteket av såväl vampyrer och häxor som demoner.

Det dröjer inte länge innan Diana befinner sig i fara och tillsammans med den snygge (så klart) och karismatiske vampyren Matthew flyr hon till Frankrike. Det visar sig vara en ytterst tillfällig lösning på problemet. Inte nog med att de som jagar henne har följt efter dem, dessutom börjar hon få problem med sina magiska krafter som ständigt gör sig påminda. Det är dags för Diana att ta tag i situationen och acceptera den hon är och tillsammans med Matthew försöka lösa gåtan med det förhäxade dokumentet.

Författarens förkärlek för historia lyser igenom på många ställen i boken. Hon har verkligen lagt kraft på att väva samman sin egenhändigt skapade mytologi med vår historia och det funkar. Jag köper det, även om det ibland blir lite väl långa partier. Kanske hade boken kunnat kortas på vissa ställen, men jag har svårt att sätta fingret på exakt vilka partier som i så fall skulle tas bort.

Det enda som jag stör mig på, och det stör desto mer, är upprepade korrekturfel. Det kan verka småaktigt, men jag gillar inte att Diana i ena meningen tar upp en blyertspenna för att några meningar senare sätta korken på pennan. Ursäkta? Kork? På en blyertspenna? Vem har det? Det finns ett antal sådana här korrmissar som känns så onödiga och som tyvärr drar ner betyget en hel del. Dessutom lyckades jag få ett exemplar i min hand som inte höll ihop. Flera av sidorna satt löst och trillade ur vid läsning. Dåligt!

Men historien är bra och jag ser faktiskt fram emot del två i denna tegelstenstrilogi.

Betyg: ***+
Antal sidor: 700

Förlag: Forum

Andra som läst boken:
Fiktiviteter
Vampyrbloggen
Catahya

3 Replies to “Alla själars natt”

  1. Åh vad roligt att du gillade den (förutom korrekturfelen som kan förstöra en hel del.) Det har ju varit lite blandade åsikter om den. Jag påbörjade den men lade den åt sidan enbart för att jag blev distraherad av en annan bok. Kommer nog plocka upp den direkt efter jag läst klart distraktionsboken 🙂

  2. jag älska den. och sträck läste den på 3 dagar och rekommenderar den för dom som tycker om häxor vampyrer och kärlek med fantasy och så ska man tycka om lite tjockare böker =)

Comments are closed.