50 nyanser av honom

Alltså, 50 shades, vad ska man säga? Ingen av oss som plockar upp och läser boken nu när den varit ute ett tag kan påstå att vi gör det med ett öppet sinne. Sällan är man så fylld av förutfattade meningar om handlingen som när det gäller en av årets mest omtalade böcker.

Begreppet mommyporn har cirklat i etern och pratet om s/m-sex lockar en del och avskräcker andral. Min egen första reaktion när jag började läsa om Anastasia och Christian var hur unga de var. Det hade inte jag fattat. Anastasia är en 21-årig oskuld som ännu går på universitetet och Christian är i 28-års åldern. En väldigt snygg och framgångsrik affärsman som är van att få sin vilja igenom. Jag hade uppfattat dem som äldre, i 35-40 års åldern. Undrar varför?
50 nyanser av honom av E L James är en lättläst bok, med enkelt och flytande språk. Inte stor litteratur, men inte heller någon katastrof. I grunden är det en kärlekshistoria om två människor som blir vansinnigt förälskade i varandra. Men det drunknar lite i de erotiska skildringarna. För det är vad det här är, en erotisk text. Ett frosseri i beskrivningar av Ana och Christians sexlekar. Som en vän till mig sa: ”Jag har läst saker i den här boken som jag aldrig läst förr.” Och jag håller med. Däremot tror jag inte att det är så unikt som vi kanske tror. Det finns säkert en hel uppsjö av erotiska texter med s/m inslag där ute, men det nya är att E L James nått en så mycket bredare målgrupp än andra. Gemene man får här läsa något de i vanliga fall inte hade läst.
Lockande för vissa, säkert. Mig passade det inte. Kanske för att tanken på s/m aldrig lockat mig. Eller kanske för att jag föredrar när fantasin får vara med och leka, när allt inte är så bokstavligt beskrivet. Men jag förstår varför boken fått den uppmärksamhet den fått. Den lämnar ingen oberörd. Blir jag chockad? Nej, men inte heller upphetsad eller intresserad av hur det kommer att gå för Ana och Christian. Jag lämnar det till någon annan att ta reda på.
En eloge dock för de snygga omslagen och de danska banden. Jag är lite svag för danska band.

2 Replies to “50 nyanser av honom”

  1. Bra och ärlig recension på boken, det tackar jag för! 🙂 Har blivit lite irriterad på just recensioner på den här boken vissa gånger.. av lite olika anledningar.

Comments are closed.