4 times crime

Ett testamente från helvetet
av Kristina Ohlsson

Vad köper man om man är på crime-festival?
Deckare så klart. Många deckare. Av alla de sorter.

Och vad är det ultimata om man vill ha så många deckare som möjligt men just då, där i festivalaffären inte har med någon väska?
En deckarask från Novellix så klart. Fyra för en på något sätt.

Sagt och gjort, en fin presentask med fyra deckare från några av de största namnen i Sverige inhandlades och har sedan dess avnjutits som små praliner, långsamt och en och en.

Knackningar
av Johan Theorin

Först ut var Kristina Ohlssons novell Ett testamente från helvetet om advokaten vars klient plötsligt försvinner, strax efter att testamentet skrivits. Men är det så klokt av honom att börja forska i försvinnandet? Någonstans ligger en hund begraven och vem är det egentligen som lurar vem Skickligt skriven, spännande, med en twist jag inte riktigt väntat mig. Jag är imponerad.

Johan Theorins novell Knackingar är mer gastkramande. Så läskig att den skickade rysningar längs ryggraden. Kanske är det kombinationen av en läskig fantasi och det vardagliga, tyvärr alltför trovärdiga scenariot som gör effekten så stark. Den instängdas förtvivlade strävan efter att komma ut och den ensamma gamla människan som inte har någon som lyssnar, som tror på en. Hu!

Farlig sanning
av Anna Jansson

Man kan inte lämna Gotland utan någon länk till Anna Jansson och hennes novell Farlig sanning är ett lysande exempel. Tajtare än hennes romaner tycker jag och ruskigare. Ett offer för en bilolycka, en skadad kvinna och så han som plötsligt tar bussen hem från jobbet. Lägger man ihop dem får man fram sanningen, eller?

Det svagaste kortet i asken är nog Håkan Nessers bidrag Hur jag tillbringar mina dagar och mina nätter, och då är det ändå en riktigt bra novell om mannen på puben som en dag blir konfronterad av en man som hävdar att han har en hel del att berätta om mannens fru. Plötsligt har världen ställts på sin spets och vad händer om han väljer att tro på det han hört? Eller kan han ignorerar det? Låtsas som ingenting?

Hur jag tillbringar mina
 dagar och mina nätter
av Håkan Nesser

Den här Novellixasken tyckte jag verkligen om. En perfekt present när man är bortbjuden eller bara vill ge någon man tycker om en liten gåva. Fantastiskt!

Som en liten bonus ingick Jens Lapidus novell Heder (fast nu med ny framsida) i festivalens goodie bag, och han kan det där med att uttrycka sig i kort format också den gode Lapidus. Sedan barnsben är vi deckarfantaster itutade att hedern i den undre världen är oantastlig, honor amongst thieves och så vidare.

Men vad händer den dagen när du släpps ut från ditt tioåriga fängelse och ingen annan har samma syn på heder som du? Hur lätt är det då att hålla sig hederlig i dagens samhälle. Ett inlägg i samhällsdebatten som får mig att tänka till lite extra. Bra där!

Heder
av Jens Lapidus