Vinter i drömhuset

Vinter i drömhuset
av Maeve Binchy

Så här på St Patricks Day passar det väl utmärkt med en irländsk feel-good roman. Som så många andra författare i feel-good genren var Maeve Binchy från Irland och det är också där de flesta av hennes böcker utspelar sig. Så också Vinter i drömhuset som kom att bli hennes sista.

Att tycka till om den här boken är inte helt enkelt. Binchy är en mästare i genren och en varm känsla av välbehag sprider sig i kroppen när man läser orden på sidorna. Hur hon lyckas med det är lite av en gåta, men skickligt är det. Och det ä det intrycket som stannar kvar när sista sidan är läst och boken slagits igen,  välbehag. Man mår bra av att läsa Binchy helt enkelt.

Och kanske är det ett ypperligt betyg att ge en bok, att man som läsare mår bra. Att berätta vad historien handlar om är lite klurigare.

Efter många år i USA återvänder Chicky Starr till Stoneybridge på Irlands västkust. Hon köper det förfallna Stone House, rustar upp det och öppnar pensionat. Vi lär känna Chicky, människorna runt henne och pensionatets allra första gäster.

Och det är här det blir lite klurigt, för den enda gemensamma nämnaren i den här historien är Stone House. I övrigt är det en samling berättelser om olika människor; sjuksköterskan och hennes svärmor, filmstjärnan John, svenske Anders, den buttra rektorskan, läkarparet och några till.

Trots avsaknaden av historia, eller röd tråd för den delen, så är det mysigt att läsa det här. Man gör små nedslag i människornas liv, lär känna dem alldeles lagom mycket. Men kanske lockas jag allra mest av miljöerna. Det är inte svårt att förstå och tro på deras förmåga att få folk att slappna av, njuta, landa lite från sin stressade vardag. Att få dem att stanna upp och fundera. Jag blir sugen på att åka till Stone House själv och det är väl ett fantastiskt betyg. Att få må bra och inspireras att resa.

Du kan läsa ett smakprov här.

Andra som läst och tyckt till om boken:
Bokfrossa – En varm och charmig feelgood
Feministbiblioteket – En bok att längta till
En bok till – En mysig bok utan några svettframkallande spänningsmoment.


Vinter i drömhuset
Författare: Maeve Binchy
Förlag: Norstedt (2014)
ISBN: 9789113051918
Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm eller Adlibris