Vera Stanhope

Engelska deckare på tv brukar vara ett säkert kort och när nu en helt ny skulle börja sändas söndagar 21.00, perfekt deckartid, så satt jag bänkad. Och döm om min förvåning när gårdagens nya deckare visade sig vara en gammal bekant. Jag hade nog någonstans i bakhuvudet gjort kopplingen att den baserades på Ann Cleeves böcker med en kvinnlig polis i huvudrollen. Vad jag inte kopplat var att det var Dolda djup som filmats.

Dolda djup, en bok jag lyssnade på i somras och gav en ok men lite småljummen recension. Främst beroende på att jag gillar Cleeves böcker från Shetlandsöarna jättemycket och att den nya inte riktigt levde upp till dem. Dessutom föll författaren i samma fälla som så många andra gör, boken är lite för lång. Inte dålig, men lite för pratig.

Med både boken och tvfilmen i färskt minne kan jag konstatera att de gjort ett bra jobb och att filmen följer boken riktigt bra. Jag hade i och för sig invändingar över hur mamman till den lille pojken som hittar det ena liket såg ut. I mitt huvud var hon rundare och mer… tja hemmafruaktig. En bagatell som jag lätt kunde ha överseende med. Vera själv var mycket porträttlik, men jag saknar att en del av hennes krånglighet och trulighet försvann i filmen. I boken är och kantigare än vad som framkom, men jag kan leva med det också.