Vårens ReadTreat – så gick det!

Idag är det exakt en vecka sedan ReadTreaten gick av stapeln och det känns lite sorgligt att tänka på att det faktiskt är många månader kvar tills vi får göra det igen. Det var så roligt, läslyxigt, intressant och givande att jag inte skulle haft något emot att göra det oftare. Men den som väntar på något gott… får vänta till 12 november när nästa ReadTreat går av stapeln.

Vi avslutade med en kort utvärdering av helgen och det var väldigt kul att kunna konstatera hur lyckat det blivit trots att det var första gången vi genomförde en sådan här aktivitet. Samtliga delar fick höga betyg. Det var så många intryck under helgen att det har varit svårt att sammanfatta allt med bara ett par rader här på Bokmalen. Men nu, när jag fått lite perspektiv på helgen ska jag göra ett försök.

Ett bokbytarbord fanns uppställt i lokalen dit vi tagit med oss böcker vi kände för att dela med oss av till andra. Det blev den inledande diskussionpunkten. Från första stund samlades vi där. Pratade om de olika böckerna, kände på dem, läste baksidor, tipsade varandra och stoppade ner nyfunna skatter i våra väskor. När helgen var över låg ett tiotal böcker kvar som alla läst eller ingen kände för att bära med sig hem igen. Dem skänkte vi till hotellbiblioteket. Eller rättare sagt, vår bokgåva såg till att hotellet påbörjade ett litet bibliotek till sina gäster.

Tom Svensson, en av sveriges främsta naturfotografer, kom och berättade om hur det går till när man skapar en fotobok. Det var mycket intressant att höra honom berätta om sin resa till Brasiliens regnskogar för att som första person utanför bevarandeprojektet lyckas få bilder av den sällsynta svarthövdade lejontamarinen. En bedårande söt, trettio centimeter lång apa. Vi häpnade över vedermödorna han utstått för att sedan ha bilder med sig hem som ledde fram till boken. Mycket uppskattat!

Efter lunch kom Jennie Bengtsson och hennes sex veckor gamla dotter från Kahls kaffe som skänkt te och praliner till oss alla och berättade om kaffe, te och choklad. Det var väldigt intressant och vi lärde oss mycket.

När Jennie gått var det dags att checka in på rummen, men innan dess delades den generösa och läslyxiga goodie bagen ut med bokbidrag från Bazar förlag, Massolit förlag, Gilla böcker och Brombergs förlag, tidningarna Vi läser och Good News Magazine rymdes också i bagen som Studiefrämjandet skänkt till oss. Det är ingen underdrift att påstå att det var en samling fågelholkar som tog emot de välfyllda goodie bagarna. Det var tappade hakor laget runt över den fantastiska generositeten och sedan dök alla ner i sina bagar för att botanisera. Vi kunde snabbt konstatera att det var idel nyheter för oss. Ingen hade läst någon av de fådda böckerna. Kul!

Vi hade tur med våren som passade på att göra sitt inträde den här helgen. Vi tillbringade flera timmar med att sitta ute i den härliga solen och bara läsa och lyssna på böcker. Både medtagna, bokbordsbytta och böcker ur goodie bagen avnjöts.

Framåt kvällen återsamlades vi för mingel med bubbel och tilltugg innan en kort promanad förde oss till Ferdinands där vi avnjöt en fantastisk middag med smörslungad kummel följt av knäckigt rabarbertflarn med mascarponeglass. Mums! Mätta och belåtna kröp vi ner i våra sängar för ytterligare läsning innan det var dags att släcka lampan och sova sött.

Efter frukost var det många som passade på att ta en promenad innan det var dags för bokcirkeln. Av de spridda kommentarer jag hört innan förstod jag att det inte skulle bli någon enkel grupp att styra upp diskussionerna i, pratglada och engagerade är vi ju alla men jag gjorde ett tappert försk i inledningen och vi gick laget runt för att summera känslan runt boken, En hondjävuls liv och lustar, med en mening var. Det var väldigt spridda reaktioner. En av damerna hade slutat läsa efter drygt sextio sidor, så irriterad blev hon på språket i boken. Annar spreds omdömena från rolig, irriterande, helt galen, inlägg i feministdebatten till overklig. Jag tror inte två av oss tyckte samma sak, men diskussionen blev livlig och intressant och spände från språket (boken var lättläst), till Ruths avsaknad av moderskänslor (hon lämnade ju bara sina barn och återsåg dem aldrig igen), till spekulationer hur debattläget varit när den först kom ut (det var svårt att se den som ett självklart inlägg i den feministiska debatten och kom den ut i en tid när skönhetsoperationer var nytt?). Just avsnitten om skönhetsoperationerna tyckte nog de flesta kändes väldigt onödiga, de tillförde liksom inget till själva grundhistorien om önskan om hämnd, som vi nog alla förstod.

Efter ytterligare en god lunch och lite tid i vårsolen avslutade vi helgen med en utvärdering som till min glädje gav idel lovord och en önskan om att göra om det igen. Och på stående fot, eller snarare sittande rumpa, bestämde vi oss för att nästa ReadTreat skulle gå av stapeln den 12-13 november. Vill du vara med? Skicka ett mejl eller en kommentar här på Bokmalen.nu så återkommer jag med information.