Uppväxtskildring med inslag av kriminalroman – en bok om att överleva

Glöm valborgsmässoeldar, studentsång och första maj-demonstrationer. Helgen runt 29 april blockar ni redan nu i kalendern, skickar iväg barnen till mormor och partnern på kompisresa. Från den 29 april och ett par dagar fram över är tiden vigd åt vårens bästa bok – Där kräftorna sjunger på svenska.

Delia Owens debutroman är en fantastisk bok som är svår att lägga ifrån sig. Det är unik blandning av djur och natur, kärlek och mord, och liknar inget annat just nu. Det är en bok som berör på djupet.

Jag började läsa den engelska versionen, Where the Crawdads Sing, sommaren 2018 och kunde inte sluta – jag var fast från första sidan. Jag som inte gillar uppväxtskildringar eller familjekrönikor, de är vanligtvis alldeles för långa och långsamt berättade. Men historien om Kya är så långt ifrån långsam och tråkig man kan komma.

Vi följer henne från 1945 när hon sju år gammal lämnas helt ensam i North Carolinas träskmarken, fram till hennes död 2009.

Det är tuffa tider i USA och folk är fattiga. Pappan är arbetslös och fyller dagarna med sprit, skrik och slag. Till slut får mamman nog, packar en väska och ger sig av. Det dröjer inte länge innan också syskonen fältet och till slut försvinner även pappan.

Sju år gammal tvingas Kya klara sig själv och lära sig leva av vad träsket ger. Hon samlar musslor och säljer till en lokal handelsman, hon blir expert på att smyga och gömma sig och lär sig snart alla knep för att hålla sig undan socialen och polisen. En enda dag går hon i skolan, men vägrar gå tillbaka när hon blir utskrattad av de andra barnen. Man känner verkligen med den lilla flickan som inser att modern och syskonen har lämnat henne, men som inte kan förstå varför de inte tog henne med sig, varför hon lämnades kvar.

Så småningom lär hon känna en lite äldre pojke som lär henne läsa. Tillsammans samlar de fjädrar, fågelbon, ägg och annat som de studerar och kategoriserar. Ljuv kärlek spirar fram tills den dag han börjar college i en annan stad. När en ung man hittas död blir Kya genast misstänkt och ställs inför rätta.

Författarens kärlek till djur och natur är alldeles uppenbar. Boken är full av underbart fantastiska beskrivningar av North Carolinas träskmarker, fåglarna, fiskarna, insekterna och allt annat som lever där. En historia väl värd att läsa bara för dem.