”Jag är så trött på böcker om andra världskriget.”
Ung i ghettot av David Safier |
Orden är väl kanske inte den bästa start en ny bokcirkelbok kan få, men det var i ärlighetens namn så flera av oss i bokcirkeln kände och fortfarande känner. Det har gått inflation i andra världskriget och bokhandeln fullständigt svämmar över av romaner, deckare, spänning, politiska thrillers och andra genrer som utspelar sig i Europa på 1940-talet.
Det gör också Ung i ghettot av David Safier som var februari månads bokcirkelbok. Här möter vi 16-åriga Mira som bor i Warszawas judeghetto och smugglar mat för att försöka hjälpa familjen att överleva. Livet är hårt men det finns ljuspunkter; den unge mannen som fångat Miras hjärta, den älskade lillasystern, Janusz Korczak, mannen som osjälviskt driver ett barnhem mitt i ghettot och som ger de föräldrarlösa barnen ett hem, kärlek och hopp när inget hopp egentligen finns. Så en dag förändras allt, ghettot ska tömmas och invånarna skeppas till koncentrationsläger. Det dröjer inte länge innan Mira anslutit sig till motståndsrörelsen och tillsammans står de emot SS-soldaterna. Länge. Mycket längre än någon kunnat ana var möjligt.
Ung i ghettot är en stark bok som kryper in under skinnet på oss. Ännu djupare när vi inser att det här faktiskt är baserat på en sann historia. Ghettot fanns, mannen med barnhemmet är högst verklig, upproret och motståndsrörelsens kamp är sann… Herregud, det var verkligen så här livet var. Det skrämmer, samtidigt som det finns ljusglimtar. Människans styrka att klara sig igenom svårigheter, att resa sig, att bry sig om andra… det värmer.
”Jag hoppas också kunna nå människor som vanligtvis inte skulle läsa en bok om Förintelsen.”
David Safier
Det tror jag han har lyckats med. Kanske missar man en del vuxna, Ung i ghettot är skriven för unga vuxna och kanske hindrar det andra från att plocka upp boken och börja läsa. Det är synd, för det här är en bra bok, trots att det är skrämmande, och på riktigt. Men till slut lämnar vi ändå boken och bokcirkeln med en känsla av att det finns hopp för mänskligheten, att vi inte finner oss i vad som helst och att vi hjälper varandra.
Att läsa den här boken nu kändes väldigt akutellt, skrämmande aktuellt med det läge världen befinner sig i idag med flyktigströmmar, främlingsfientlighet och elände. Kvällen bjöd därför på lite annorlunda diskussioner än vanliga bokcirkelkvällar. Det är bra. Vi funderade också en extra på vilken slags människor vi vill vara. Vad skulle man själv göra för att överleva? Är man beredd att offra livet för andra eller väljer man att offra andra för att rädda sitt liv?
Viktiga frågor som är nyttiga att reflektera över ibland.
Vi är nog alla fortfarande lite mätta på böcker om andra världskriget men vi lämnade bokcirkelkvällen glada över att vi läst och diskuterat just Ung i ghettot.