Tre resor som får livsavgörande betydelse

Under vintergatans alla
stjärnor
av Camilla Davidsson

I tre böcker har vi tack vare Camilla Davidsson fått följa Emma på hennes resa genom livet och de livsavgörande val hon ställs inför och de förändringar hon vägar göra i sitt liv. När vi först möter Emma i Under vintergatans alla stjärnor är hon en stukad, besviken kvinna som inte ser någon utväg i den situation hon befinner sig i. ”Var det här allt?” är en fråga som dyker upp i huvudet när jag börjar läsa. Och igenkänningsfaktorn är hög, vi har alla någon gång befunnit oss i situationer som får oss att känna som Emma. Möjligen skiljer sig hennes angrepps sätt något från de flesta av oss. Vi skulle nämligen inte snöra på oss gympadojorna och bege oss ut på den 80 mil långa pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela i nordöstra Spanien, men Emma gör det och det förändrar hennes liv.

Men, som alla pilgrimsvandrare vet så är det när man kommer hem som den verkliga resan börjar. Det är nu allt det man lärt sig och kommit till insikt om ska omsättas i praktiken, det är nu verkligheten bankar på den bubbla man befunnit sig i. Det är väldigt lätt att dras in i ekorrhjulet igen och Emma måste verkligen kämpa för att hitta tillbaka till lugnet och sinnesfriden. Hennes lösning? Pensionatet vid världens ände är avståndet kanske inte så långt geografiskt sett, bara till Gotland, men det är ändå som en annan värld.

Pensionatet vid
världens ände
 av Camilla Davidsson

Hon flyr igen.

Vid vårt tredje och sista möte med Emma i Änglarna dansar i gryningen har hon tillbringat en avkopplande sommar på Fårö, en sommar när hon funderat över sitt liv, hittat tillbaka till lugnet, men även rört till livet för sig igen. Hastigt och lustigt lämnar hon Gotland och reser tillbaka till Stockholm. Men när verkligheten tränger sig på igen gör hon som hon brukar och flyr igen, den här gången till Mallorca. Tanken och förhoppningen är att hon äntligen ska få ordning på sitt liv och sina prioriteringar, men kommer det att funka den här gången eller kommer hon att upprepa sina misstag och åter vara tvungen att fly?

Trilogin om Emma och hennes strävan efter att hitta rätt här i livet kan vi alla identifiera oss med. Livet är inte enkelt och många gånger tvingas vi göra tuffa val, val som påverkar inte bara oss själva utan människor runt omkring oss. Och Camilla beskriver det här bra. Det som hade kunnat bli tunga,

Änglarna dansar
i gryningen
av Camilla Davidsson

nästan föreläsande böcker är istället tre ljuvliga små godbitar med härliga miljöbeskrivningar och fina karaktärer. Inför tredje boken läste jag om de två första och jag kan verkligen rekommendera läsning i följd. Det är svårt att släppa Emma och hennes liv, och trots att jag ju vet vad som händer i de första böckerna blir jag lika frustrerad, irriterad och glad över hennes val.