Tomas fyller – hurra! hurra! hurra!

Poesi är inte riktigt min kopp te, som man säger, men någon gång snubblar även den här diktnovisen över ett eller annat guldkorn. När jag insåg att den ständigt Nobelprisaktuelle Tomas Tranströmer idag fyller 80 år passade jag på att söka efter några guldkorn som skulle få mig att förstå hans storhet. Och jag fann några. Kanske inte guldkorn i andras ögon, men de talade till mig, och det räcker långt i min värld.

Eldklotter

Under de dystra månaderna gnistrade mitt liv till
bara när jag älskade med dig
Som eldflugan tänds och slocknar, tänds och slocknar
-glimtvis kan man följa dess väg
i nattmörkret mellan olivträden
Under de dystra månaderna satt själen hopsjunken
och livlös
men kroppen gick raka vägen till dig
Natthimlen råmade.
Vi tjuvmjölkade kosmos och överlevde.

Svarta Vykort
Mitt i livet händer det att döden kommer och tar mått på människan.
Det besöket glöms och livet fortsätter.
Men kostymen sys i det tysta.

Så Tomas, här kommer födelsedagshyllningar från en poesinovis som ska försöka fortsätta skrapa på ytan till den litterära värld du tillhör. Kanske kan den bli en större del av min i framtiden, vem vet. Hoppas din dag blir bra!