Tjusningen med noveller

A good hanging är en novellsamling med Ian Rankins Edinburghpolis John Rebus i huvudrollen. Det ska kanske tilläggas att jag är mycket förtjust i tv-serien om den lite buttre polisen med den skrynkliga linnekavajen och den härliga skotska dialekten. Så visst, Rankin började på plus från sidan 1.

Däremot var jag inte lika positivt inställd till novellformatet. Korta historier om tjugo-trettio sidor, kan det verkligen funka? Kan en bra deckarhistoria berättas på så få tecken? Det kan den visade det sig. Jag gillade faktiskt formatet och jag gillade att jag var tvungen att sakta ner läsningen. Det går inte att sträckläsa noveller. Man kan inte konsumera hundra sidor på raken då försvinner berättelserna in i varandra och blir bara tunna fragment. Tar man sig däremot tid och läser en eller ett par åt gången så lyfts varje historia. Varje mysterium får komma till sin rätt. 
Det är första gången jag läser något av Ian Rankin och jag måste säga att jag gillar hans sätt att med små medel teckna en annan bild av Skottland än den som fyller åtminstone min fantasi. Det är rått, det är smutsigt och bitvis våldsamt utan att författaren frossar eller ens är särskilt detaljerad i sina beskrivningar, och ändå på något sätt väldigt lätt att tycka om. Och jag gillade också att Rebus är den röda tråden i novellerna men att han får ta olika stor plats. Ibland är han nästan en bifigur som bara nämns i förbifarten.
Till min förvåning visade det sig att jag både gillade att läsa om John Rebus och att jag lät mig tjusas av den långsamma novelläsningen. Jag rekommenderar varmt den här boken, även till dig som inte är så van att läsa på engelska. 
John Rebus gestaltad av Ken Stott

Betyg: ****
Antal sidor: 272
Förlag: Orion