The circle – inte helt sluten

The Circle
av Dave Eggers

Hur kan en så bra, aktuell och angelägen bok sluta så kasst?

Efter 13 timmar och 30 minuters lyssnande på David Eggers bok The Circle återstod 15 minuter. Femton minuter som skulle bjuda på ett slut där hjältinnan valde att öppna ögonen och agera på rätt sätt. Men… vad hände egentligen? Fyra gånger har jag lyssnat på de där skälvande sista femton minutrarna nu och nej… jag förstår inte. Vad är meningen? Hur tänkte författaren egentligen?

Och det är synd, för The Circle bjuder upp till dans och speglar en verklighet som, tyvärr, inte ligger särskilt långt från den värld vi lever i och håller på att bygga upp idag. Det är spännande och väldigt, väldigt angeläget.

När Mae blir erbjuden anställning på The Circle, världens i särklass största och mäktigaste internetföretag (associationerna till Facebook och Google ligger väldigt väldigt nära) tror hon knappt sina öron. The Circle vill ha henne! Allt är verkligen toppen, arbetsuppgifterna många men roliga, arbetskamraterna bra, förmånerna lysande, inget kan gå fel. Eller…?

Det här är skickligt. Mycket skickligt. Bitvis förföriskt. Jag förstår så väl Maes fascination och strävan efter att vara en del av allt det där underbara. Men något skaver. Hela tiden finns ett litet sandkorn där som gör att jag får lust att ruska om henne, få henne att vakna upp och se vartåt det barkar. För allt är naturligtvis inte en dans på röda rosor.

Secrets are lies. 
Sharing is caring. 
Privacy is theft.

The Circle är på många sett ett stycke samhällskritik och en uppmaning till oss att stanna upp och se vart vi är på väg egentligen. Jag gillar det verkligen. I 13 timmar och 30 minuter som sagt, och jag ser med spänning fram emot filmen som kommer i höst med Emma Watson och Tom Hanks i huvudrollerna. Jag skulle gärna göra en ”läs-en-film-kväll” av den för här finns mycket att diskutera.