Uncategorized

Svärdet och spiran

Just nu läser jag en riktigt tegelsten i pocketformat. Det är Ken Folletts medeltidsepos Svärdet och spiran som lagts i mina händer. Med lite över 1000 sidor tar det kanske lite emot att öppna boken, men det är värt det. Det krävs inte många sidor för att åtminstone jag ska vara fångad.

Boken handlar om Tom, en stenhuggare vars stora dröm är att bygga en katedral. Men 1100-talets England är en orolig värld att leva i och Tom och hans familj flyttar från stad till stad i jakten på jobb. Att kejsarinnan Maud och kung Stefan dessutom för England till randen av inbördeskrig i jakten på den engelska tronen gör inte situationen lättare.

Det är ett epos fyllt av kärlek, hämnd, ärelystnad och hjältemod, och än så länge (jag har bara läst knappt en tredjedel ännu) är den väldigt spännande. Något som thrillerförfattaren Ken Follet kan skriva med bravur. Tydligt är att boken också fått en uppföljare i boken En värld utan slut som utspelar sig 150 år senare.

Och nu, den 5 januari kl 21.00 i TV3, börjar den fantastiska engelska filmatiseringen av boken sändas i 4 avsnitt. Det är en magnifik version som visas med stora skådespelare som Donald Sutherland, Ian McShane, Rufus Sewell, Matthew Mc Fayden och många mer. Här kan ni se en trailer för serien.

Jag tänker då sitta bänkad framför tvn och tycker verkligen inte ni ska missa den!