Superhjältar med oanat djup

Den lilla boken Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman har figurerat på olika bloggar en längre tid nu. Även i min bokcirkel har vi gläntat lite på förlåten och börjat pratat om boken. Den gemensamma nämnaren  i alla omdömen verkar vara ”rolig”. Och det är den, rolig alltså, men det finns så mycket mer i den här förrädiskt banala lilla historia. Ett djup som tog mig på sängen. Jag var inte beredd,  fick pausa lite och sakta ner lästakten för att hinna reflektera över det jag läste.

Historien handlar om Tom, en helt vanlig kille i Toronto. En vanlig kille med ovanliga vänner. Det visar sig snart att alla hans vänner är superhjältar. På riktigt! Inte så att de springer runt i lustiga trikåer med mask för ansiktet, utan de är personer med superhjältekrafter. Krafter som inte alltid är så lätta att hantera.

Vi möter bland annat Perfektionisten, Hypno, Grodkyssaren, Bäraren, Härmapan och Humörsvängaren. När jag läste om dem så insåg jag att jag mött flera av dem i verkligheten och det var här jag fick stanna upp, ta ett djupt andetag och läsa lite långsammare. För den på ytan lite glättiga historien har ett djup och en sorgsenhet som berörde mig.

Precis som The tiny wife, som även den kommer att ges ut på svenska av Printz publishing, så är det här en fullständigt galen bok. Och du kan naturligtvis läsa den som sådan. Som en knasig historia berättad av en småknäpp författare som får dig att le. Men mitt råd är att du saktar ner, ger den tid och lyssnar till det som står mellan raderna. Det är värt det! På ett alldeles eget och finurligt sätt berättar Kaufman en vacker kärlekshistoria med djup och allvar. På bara 108 sidor får han mer sagt än många andra får på en hel serie böcker. Läs den!

Betyg: ****
Antal sidor: 108

Förlag: Printz publishing

Andra som tyckt till om boken:
Bokbrus som tycker det är en skruvad historia.
Bokdjungeln som började fundera på olika superhjältar i sin närhet.
Bokmania som gillar det fula omslaget.