Stolthet och fördom – en fortsättning

Jag tillhör inte dem som hänförs av Jane Austens fantastiska historien, i bokform vill säga – som film är de ofta alldeles underbara. Jag älskar kostymdrama! Därför har jag heller inte läst någon av böckerna förutom det som var obligatoriskt på gymnasiet.

När det gäller Stolthet och Fördom så sägs ju den vara den ultimata kärlekshistorien och relationen mellan Elisabeth och Mr Darcy är ju legendarisk. Så när jag plockade hem Miss Mary Bennetts självständigthet av Colleen McCullough så såg jag fram emot en bra bok. Här skulle man ju få veta hur det sedan gick för de fyra flickorna Bennett (om igen, jag har ju sett filmen i olika tappningar så själva historien kan jag).

Men jag blev ganska besviken. Jane är lyckligt gift med en uppsjö barn, Kitty gör succé i London, Lydias stora intresse för karlar har gett henne ett mycket tvivelaktigt rykte och Mary har i sjutton års tid vart sällskapsdam åt sin mor.

Mary är varken intresserad av karlar eller äktenskap utan inspirerad av signaturen Argus bestämmer hon sig för att engagera sig i de fattigas sak. Inkognito ger hon sig ut på en resa för att samla material till en bok. Men allt går inte som hon hade tänkt sig och livet ändras drastiskt för alla systrarna och deras familjer.

Upplägget har potential. Det hade kunnat bli bra, men jag saknar något. Det blir bara ok.

Colleen McCullough är mest känd för att ha skrivit Törnfåglarna på 70-talet. Jag har inte läst den och måste säga att jag nog hoppar det efter den här erfarenheten. Det känns som att McCulloughs författarskap är något jag kan både ha och mista. Tyvärr.

Betyg:***