Geiger får mig att tänka på John Le Carrés böcker om George Smiley – urtypen och mallen för alla kalla krigets spioner.
Nu är inte Geiger en renodlad spionroman utan istället följer vi två parallella historier (som i var och varannan bok numera); dels den om DDR-spionen med kodnamn Geiger och dels Sara Nowaks arbete på sedlighetsroteln i Stockholm där hon och hennes kollegor kämpar för att rensa gatorna från sexköpare och prostitution.
Spioner, mullvadar och östtyska lönnmördare för mina tankar (rätt eller fel) till 50- och 60-talet, men kalla kriget pågick ju faktiskt ända fram till 90-talet så att Sara skulle vuxit upp i närheten av en förrädare, en östtysk angivare är ju inte helt otroligt.
Det är en rafflande start Gustaf Skördeman bjuder oss på när telefonen en dag ringer hemma hos Agneta och Stellan Broman. De har precis vinkat av barnbarnen när rösten i luren yttrar ett enda ord, ett ord som sätter igång en räcka händelser med rötter långt tillbaka i tiden. Händelser som påverkar alla deras liv, och död.
Det är en spännande historia Skördeman skrivit och jag är övertygad om att det kommer fler böcker i serien om Sara Nowak. För dig som gillar spionthrillers och konspirationsfyllda spänningsromaner så är Geiger definitivt ett måste. Även om det här är hans skönlitterära debut så märks bakgrunden som manusförfattare, det händer saker hela tiden i den här boken.