Spännande deckare med nytt fokus

Laura Lippmans deckare Skyddslingen överraskade mig positivt måste jag säga. Den var en del i Bokmalens litterära godispåse och har sedan i våras legat oläst på sängbordet. Varför vet jag egentligen inte. Antagligen för att jag inget visste om den, varken positivt eller negativt. Inte heller lockade den mig att ta reda på något, inte ens baksidestexten läste jag. Men nu börjar högen med olästa böcker att tryta, det är ju snart jul så köpstop råder, man vill ju inte köpa något man kanske får.

Storyn utspelar sig i Baltimor och handlar om den kvinnliga privatdetektiven Tess Monaghan vars sambo släpar hem en hemlös kille som visar sig vara insyltad i handlingarna runt mordet på en federal åklagare. Tess inser att killen svävar i fara och tillsammans med sin sambo bestämmer hon sig för att skydda honom.

Det kan låta banalt och enkelt, men Lippman lyckas vrida fokus från det traditionella och överraskar ända fram till slutet. Karaktärerna är enkelt beskrivna men känns ändå sammansatta och trovärdiga. Språket är helt ok, inget litterärt mästerverk, men mycket läsbart.

Betyg: ****

Antal sidor: 320