Solo – Bond på nya äventyr

Solo, en James Bondroman
av William Boyd

Diskussionen om vem som är den ”riktige” Bond ska vi kanske lämna därhän. Det är en fråga lika svår att enas om som politik, religion och huruvida rätt låt vann i melodifestivalen. I min värld är Daniel Craig Bond. Punkt.

En sak bör kanske klargöras med en gång, att läsa Bond är inte samma sak som att titta på Bond. Det är inte lika aktionfyllt, inte lika prylfixerat och biljakterna är definitivt färre. Och visst, ibland saknar jag Qs ljuvliga gadgets, den ena knasigare än den andra. De humoristiska inslagen som i mångt och mycket är synonymt med Bond för så många av oss, de saknas i boken.

I Solo är William Boyds Bond är seriösare, allvarligare. Närmare och på något sätt verkligare. Om man nu kan säga så om en påhittad mästeragent.

Det är 1969 och Bond skickas till Zanzarim i Västafrika. Ett litet land med rika oljefyndigheter som slits sönder av inbördeskrig. Med en täckmantel att vara journalist från en fransk nyhetsbyrå tar han sig in i landet. Där dröjer det naturligtvis inte länge innan han befinner sig i händelsernas centrum.

Det är 48 år sedan Ian Fleming 1966 satte punkt för James Bond. Octopussy and the Living Daylights blev den sista av boken om hjälten med rätt att döda. Antagligen hade han ingen aning om att han med Casino Royal, debutromanen som kom ut 1953, la grunden för ett fenomen. Fleming kunde omöjligt ha gissat sig till sin hjältes kommande popularitet och den miljardindustri han kom att bli.

Många år senare fick Boyd frågan av Flemings släktingar om han kunde tänka sig att skriva en ny Bondroman. Som hängiven fan var det så klart hedrande, skrämmande och spännande på en och samma gång. Med en noggrannhet och iver utan jämförelse började han kartlägga Bonds liv och leverne. Kronologin i böckerna, som visade sig halta rejält. Sakta men säkert växte romanen fram.

Solo är en värdig efterföjare till Ian Flemmings böcker. Stil och läsupplevelse är den samma och njutningen likaså. För visst är et så. Bond är njutning. Som en påse godis. Stor litteratur är det kanske inte, men ren och skär underhållning väl värd att njuta av under höstkvällarna.

CNNintervju med William Boyd
From Sweden with love – svenska Bondsällskapet


Solo : [007 : en James Bond roman]
Författare: William Boyd
Antal sidor: 344
Förlag: EA förlag (2014)

ISBN: 9789187519178
Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm eller Adlibris