Skön läsning trots fånig titel

Även om snön lyser med sin frånvaro här i Uddevalla så är det ändå -5 grader och bitande kallt. Det är liksom ingen tvekan om att vintern är här. Vad passar väl då bättre än att drömma sig bort till en härlig sommar i franska Aix-en-Provance?

Med boken Map of the Hearth tar Susan Wiggs med oss från stränderna i Bethany Bay i USA, där Camille bor med sin dotter Julie, till ljuvliga Provance där minnen från andra världskriget både lockar och skrämmer.

Map of the Heart
av Susan Wiggs

Susan Wiggs är knappast någon duvunge som författare, sedan debuten 1995 formligen sprutar hon ur sig böcker, minst en om året och vinner priser och hamnar högt upp på lästopparna. Ändå har hon på något sätt undgått mig. Inte för att jag på något sätt är någon konnässör när det gäller amerikansk feel-good, men i alla fall…

Det här är som sagt mitt första möte med Susan Wiggs, men jag tycker om vad jag läser. Jag tycker om karaktärerna, jag förstår Camilles kamp för att uppfostra tonårsdottern själv efter makens tragiska död, jag förstår Julie som hatar sitt liv – tonåringar är så jävla elaka mot varandra, jag tycker om morfadern, den gamla fransmannen som är så underbar mot sin dotter och dotterdotter. Även historien är fint uppbyggd och engagerande. Det blir aldrig sliskigt eller banalt utan jag bryr mig verkligen om vad som händer karaktärerna. Skickligt skrivet!

Den enda invändning jag egentligen gäller titeln – Map of the Heart – låter så… klyschigt på något sätt, men det hör väl till genren lite kan jag tro.

Söker du skön avkoppling så följ med på en trip till Bethany Bay och Aix-en-Provance. Du kommer inte ångra dig!