Singöspionen – mysig deckare i skärgårdsmiljö

Singöspionen av Anders Gustafson och Johan Kant

Det är något med de där deckarna som utspelar sig i skärgårdsmiljö, av någon anledning så funkar de väldigt bra. Vare sig det är svenska västkusten, vindpinade engelska öar eller öar i Stockholms skärgård som står i centrum så funkar det. Om man då dessutom gör som Anders Gustafson och Johan Kant som låter huvudpersonen i Singöspionen vara en 62-årig kvinnlig kriminalinspektör, ja då får historien en extra skjuts.

Det kan verka som lättköpta poänger som flörtar med läsarna, men den här gången tycker jag inte att det är det. Solbritt Andersson känns som en väldigt äkta människa, med samma fel och brister som alla vi andra.

När boken börjar har Solbritt och maken äntligen köpt drömsommarstugan på Singö och ser nu fram emot en lugn och skön semester tillsammans. Men, ränderna går aldrig ur och när en granne berättar om det ännu ouppklarade Singömordet kan Solbritt inte släppa tanken på det. Nyfikenheten driver henne och hon börjar göra egna efterforskningar. Snart är hon indragen i en historia som inbegriper såväl ett ouppklarat mord på en nedlagd marinbas, som en försvunnen gärningsman och nya lik som plötsligt flyter upp till ytan.

Det här känns ofta mycket trovärdigare än många andra deckare. Boken är inte fylld av en massa onödigt våld och grymheter, men ett brott har begåtts. Ett brott som måste klaras upp.

Jenny Magnusson intervjuar
Johan Kant och Anders Gustafson

Singöspionen var årets andra Stora Bokcirkelbok och en onsdagskväll i mars samlades trettiotalet ivriga läsare för att lyssna på och få diskutera boken med författarna. Det blev en fantastisk kväll. Både för oss läsare, men även tror jag, för Anders och Johan. Kanske gav våra frågor och synpunkter dem en del att tänka på.

För det blev riktigt bra diskussioner. Gemensamt för oss alla var att vi tyckte om boken. Den var lagom spännande och underhållande. Behagligt lättläst. Vi gillade Solbritt och hennes man, det märks tydligt att de verkligen älskar varandra och är trygga i sitt förhållande, men vi reagerade på hennes sätt att ta sin man lite för given. Ibland fick jag lust att ruska om henne, så där behandlar man inte folk.

Familjen Thuresson är trogna
deltagare och diskuterar gärna
 böcker på de
Stora Bokcirkelträffarna.

Spekulationerna om vem mannen i sopsäcken var gick höga, vi hade en del funderingar kring det tyska paret, grannen, det här med ömiljöer och… Om vi inte varit tvugna att sluta för att gå hem och sova hade vi säkert suttit där och diskuterat än.

Och det är det som är så fantastiskt med bokcirklar, att trots att vi läst exakt samma ord så kan man ibland undra om vi läst samma bok. Man lägger märke till så olika saker, funderar på och hänger upp sig på helt skilda bitar i historien. Det ger en extra dimension till läsandet och boken. Inte sällan får jag mig en tankeställare och börjar se historien på ett lite annat sätt än jag gjorde när jag läste.

Singöspionen är en feel-good-deckare som passar utmärkt som läsning under härligt lata sommardagar.  Det är del ett i en planerad serie och nästa bok kommer om ett år. Kanske får vi svar på några av våra funderingar då.

Andra som läst och tyckt till om boken:
Bokparet


Singöspionen
Författare: Anders Gustafson & Johan Kant
Förlag: Bokfabriken (2015)
ISBN: 9789176290156
Köp: t.ex. hos Bokus, Storytel eller Adlibris

2 Replies to “Singöspionen – mysig deckare i skärgårdsmiljö”

  1. Kul att du gillade och att jag kunde inspirerar. Det är alltid roligt att få respons på inläggen här på bloggen, särskilt om de lockar till läsning.

Comments are closed.