Shots – kan det vara något?

BookShots från Bokfabriken

Liten men naggande god är ju ett bekant uttryck och många gånger är det ju precis så att ju mindre desto läckrare. Kakor och praliner är ju ypperliga exempel på detta liksom, naturligtvis, en lille en. En litet glas ack så god snaps eller shot, kalla det vad du vill, gott är det i alla fall.

Frågan är nu om det lilla formatet gör sig lika bra i litterärt format. Förlaget Novellix, författaren  James Patterson, Storytel och nu Bokfabriken är bara några av de aktörer som tror att det finns en framtid för historier i kortare format. Och jag tror faktiskt de är något på spåret.

Många skyller på den stressade tid vi lever i och vårt allt kortare koncentrationsspann när de konstaterar att läsningen sjunker. Jag är inte helt säker på att de har rätt, inte ens på att läsningen sjunker, snarare att den bytt medium. Visst, traditionell läsning av inbundna böcker kanske minskar, men idag finns det ju så många fler vägar att gå, så många fler format att välja på. Förutom traditionella pappersböcker i olika format så kan vi välja att ta till oss bra historier via ljud, digitalt, i smsform och som följetonger.

Efter att länge ha traglat med böcker på 5-600 sidor väljer allt fler böcker på 350 sidor eller kortare. Man har tröttnat på pratigheten och vill ha intensivare handling, tätare berättelser. Typiskt för vår tid? Ja kanske, men so what. Så länge folk läser så är jag med.

BookShots är den amerikanska författaren James Pattersons påfund. Snabba, handlingsdrivna historier på max 150 sidor till ett lågt pris är tanken. Historier man kan läsa i en sittning, som passar utmärkt när man pendlar, reser eller bara har en stund över. Dessutom passar de utmärkt i innerfickan, väskan eller jackan. Något alla vi som när en lite Rory Gilmore vid vår barm är glada för. Vi gillar format som gör att man alltid har en bok nära till hands.

Kanske kommer det lilla formatet också att locka nya, lite mindre vana läsare. Kanske kan BookShots vara vägen in i böckernas värld för en ny målgrupp. Det vore fantastiskt i så fall. Jag håller tummarna och applåderar Bokfabriken som nu lanserar formatet i Sverige med sju av Pattersons titlar. Jag hoppas det går bra för jag vill gärna se fler författare och genrer i det här formatet även här i Sverige.