Så som du hade berättat det för mig…

(ungefär) om vi hade lärt känna varandra är den inte helt okomplicerade titeln på Jonas Hassen Khemiris bidrag till Novellix små böcker. Och titeln är ganska typisk för Khemiris skrivande. Hans sätt att hantera språket är unikt och gör det spännande om inte alltid enkelt och självklart att läsa.

I den här korta historien möter vi killen som kikar ut genom hålet i dörren och finner trapphuset fullt av poliser. Han är övertygad om att polarna driver med honom och att han ska ”arresteras” av poliserna och föras bort till sin svensexa. Behöver jag säga att det inte går riktigt som han tänkt sig?

Så som du hade berättat det… är en mycket speciell historia och trots det lilla antalet sidor hinner berättelsen byta väg inte en, inte två utan flera gånger. Khemiris sätt att skriva gjorde att jag fick sakta ner tempot, läsa varje ord noga, ibland två tre gånger. Det är som sagt inte direkt, men det är vackert, innovativt och jag gillar det.

Novellix är ett fantastiskt format som lämpar sig väl för den här typen av berättelser. Precis lagom långa. Dessutom är de grafiskt snygga och jag gillar mitt lilla Novellixbibliotek i bokhyllan.

Betyg: ***+
Antal sidor: 27

Förlag: Novellix