Rosengädda nästa

(Klicka på inlägget för att läsa hela texten.)

Jag mår bra av att läsa Emma Hambergs böcker. Det insåg jag redan första semesterveckan när jag en regnig dag öppnade Baddaren och alldeles glömde bort det dåliga vädret. När så Rosengädda nästa damp ner i brevlådan kunde jag inte motstå frestelsen. Jag öppnade boken och var fast.

Precis som Baddaren så är Rosengädda nästa en bok om vänskap över alla gränser.

Vi möter den trettonåriga frankofilen Bror som känner sig ur fas med tiden och sin omvärld. För att ge sina föräldrar chans att rädda äktenskapet som knakar i fogarna så ger han sig ut på en resa. En resa som ska komma att förändra honom och den värld han lever i.

Under några varma sommarveckor möter Bror den sextioåriga Jane och hjälper henne rädda en övergiven svalunge. Av korvkioskbiträdet Tessan får han lära sig göra rökringar och att kyssas. Och mitt i allt möter han den stora kärleken.

På sitt alldeles egna sätt tecknar Emma speciella karaktärer som är omöjliga att inte tycka om. Det är lite skruvat, men på ett kärleksfullt sätt.

Är det stor litteratur? Nej kanske inte. Är det bra litteratur? Ja definitivt. Jag mår som sagt bra när jag läser  och det är en viktig parameter i min värld.

”Du skall icke jämföra dig med någon annan.”

Så lyder ett av Emma Hambergs budord. Men det är svårt att låta bli. Svårt att låta bli att jämföra sig med Emma själv. Trots att hon bara är ett år äldre än jag har denna driftiga kvinna hunnit med så mycket. Med en karriär som chefredaktör för Vecko Revyn, serietecknare, föreläsare och författare till såväl kokböcker som ungdoms- och vuxenböcker kan man inte annat än imponeras över tjejens kreativitet och handlingskraft. Imponeras och avundas lite. Faktiskt. Trots budordet.

Att inte jämföra sig med någon annan utan hitta sin egen väg i livet är också budskapet i den här boken. Det är vad alla karaktärerna kämpar med. Inte bara själva kampen hitta vägen utan också modet att våga vara sig själv, göra det som känns rätt och riktigt utan att bry sig om vad andra tycker.

Betyg: ****
Antal sidor: 348

Förlag: Piratförlaget

One Reply to “Rosengädda nästa”

Comments are closed.