Renovering, utmattning och kärlek

Så här när hösten smugit på och kvällarna blir allt mörkare är det perfekt att krypa upp i soffhörnet med en stor kopp te och njuta av en bra bok. Kanske är det läget i världen, och då framförallt här hemma, som gör att feelgood känns helt rätt just nu.

Camilla Davidssons senaste bok Liten tvåa med potential är en perfekt höstruskläsning. Här får vi följa Sofia när hon ska renovera kök och badrum och samtidigt jonglera en karriär på banken. Det är inte en helt enkel ekvation att få ihop kan man väl säga utan att avslöja för mycket…

När surfarsnygge snickaren Arvid klampar in och har åsikter ställs allt på ända. Inte blir det bättre av pressen från banken på att hon ska jobba, jobba, jobba… helst dygnet runt för tänk på bonusen… Det blir  till slut för mycket, Sofias kropp säger ifrån och läkaren varnar henne för risken att gå in i väggen.

Som i alla Camillas böcker finns ett tydligt stråk av henne själv i dem. Camilla sticker inte under stolen med att hon varit en prestationsprinsessa där kroppen till slut sa ifrån varpå hon bytte jobb och liv helt och hållet. Och det märks att hon vet vad hon talar om. Avsnitten med Sofias upplevelser av hur livet snurrar på i allt snabbare takt utan att hon kan säga stopp, hur kroppen ger upp och hur utbrändheten slår till är oerhört starka och går rakt in i själen. Mycket skickligt gjort och tänkvärt.

Men, Liten tvåa med potential är mer än så, den bjuder på härlig kärlek, en fantastisk jul med snö och skidåkning och karaktärer med stora hjärtan. Perfekt läsning när vinden viner runt knuten med andra ord.