Rapport från Bokmässan – dag 1

Bokmässan har börjat och jag befinner mig i en lyckorus. Strosar runt på mässgolvet och bara njuter. Böcker, böcker, böcker, författare och massa bokälskande människor tillbringar höstens bästa fyra dagar på Svenska mässan i Göteborg. Härligt!

Dagen började med ett seminarium med Helen Tursten som i våras kom ut med den tionde (!) boken om kriminalkommissarie Irene Huss. Det var fascinerande att höra henne berätta om den smått absurda situationen att den senaste boken kom i mars i år, medan filmen kom redan i november. Ett faktum som beror på att den stora europeiska efterfrågan på filmerna som tydligen säljs i omgångar om sex stycken.

Jag passade också på att lyssna på Jan Guillou när han berättade om sin romanserie om det stora århundradet. Intressant naturligtvis även om jag kände igen en del från förra året och första boken. Nyfiken som jag är hade jag velat höra mer om nästa bok. Det enda han avslöjade var att han då kommer fram 1933 och att då mina vänner, då är det slut med gullandet med tyskarna. Något han tydligen fått kritik för.

Naturligtvis har jag fyndat. Det är omöjligt att inte göra det. En del julklappar har det blivit och några godbitar till mig själv. Jag kunde bland annat inte låta bli att öppna plånboken i Sci-Fi bokhandelns monter. De har så underbara böcker och vackra dessutom, bland annat den underbara klassikerserien.