Provkapitel

Vilken underbar uppfinning! Provkapitel! För er som ännu inte har upptäckt denna guldgruva hos internetbokhandlarna säger jag bara, stackars er!!! Så många guldkorn till bokhyllan jag hittat på detta sättet.

Vad är då provkapitel kan man undra. Jo, precis vad det låter som. Internetbokhandlarna har, på en del böcker, lagt ut provkapitel som man kan få läsa för att kunna se om boken faller en på läppen, eller inte. Jag har hittat flera böcker på det sättet. Böcker jag varit osäker på av den korta beskrivningen att döma, men som efter några sidors läsning verkar lovande. Den första boken jag hittade på det sättet var Vi de drunknade. En jättebra bok!

Men, det finns ju naturligtvis en hake. Långt ifrån alla böcker finns utlagda med provkapitel vilket är synd. Men värst av allt är att man inte kan söka på provkapitlen. Jag skulle vilja skriva provkapitel i sökfältet och få upp alla böcker som har kapitel utlagda. Tänk vilka godbitar man skulle kunna hitta då. Men det går inte. Exakt varför har jag inte riktigt begripit, men det verkar vara något tekniskt.

Jag ska se om jag kanske kan försöka ordna någon form av sammanställning. Här kommer i alla fall ett förslag:

Så här inför sommaren kan det kanske vara härligt med en lagom spännande, feel-good-deckare. Vad sägs om Dödligt arv av Donna Leon? Här hittar du det första kapitlet. Det är AdLibris som har kapitlet på sin sida. Deras får man läsa på skärmen, hos Bokus kan man printa ut kapitlet och läsa vid ett senare tillfälle. Båda funkar även om jag helst printar.