Nattfåk

Nattfåk av Johan Theorin är den senaste av slutlyssnade böcker som jag haft sällskap med i bilen på väg till och från jobbet. Det är del två i hans serie som utspelar sig på Öland med den åldrige före detta fiskaren Jerlov som huvudkaraktär.

Trogna läsare vet att jag gillade den första boken och även den här föll mig på läppen (eller heter det i örat?). Den klassas som spänningslitteratur även om det i min värld är en mild sådan. Det händer inte så mycket och tempot är lugnt, men ändå griper historien tag i en.

Här får vi följa den nyinflyttade lilla familjen på Åludden. De har precis flyttat från Stockholm och ser fram emot ett lugnare liv på landet när mamman i familjen plötsligt drunknar. En tragisk men vanlig olyckshändelse, eller… Parallellt får vi följa den nyutbildade polisen Tilda som får utreda en serie inbrott i sommarbostäder på norra Öland. Det är två separata historier vars enda gemensamma nämnare verkar vara Tilda Davidsson och hennes morfars bror Jerlov Davidsson. På en liten ort hänger dock det mesta ihop på ett eller annat sätt.

Ibland kan jag bli lite trött på greppet med parallella historier. Jag menar, vi vet ju alla att de hänger i hop på ena eller andra sättet, varför inte säga det med en gång då! Men här funkar det. Kanske gick det lite fort på slutet när allt skulle sys ihop, men det är ett vanligt minus i de flesta böcker tycker jag. Författarna drar ut på historien, lämnar ledtrådar i kapitel efter kapitel och sedan ska allt lösas och sys ihop på bara ett ynka kapitel. Det blir lätt lite krystat.

Magnus Krepper gör en bra uppläsning av boken.

Betyg: ***

Antal tim: 13

Förlag: Bonnier Audio