Myter när de är som bäst

Under trettio års tid har den danske illustratören Peder Madsen arbetat med att teckna de nordiska gudasagorna och myterna. Mellan 1979 och 2010 skapade han 15 seriealbum om Valhalla och våra nordiska gudar och gudinnor.

Jag minns med glädje mammas Danmarksresor på 80-talet. Inte för att hon reste bort utan för att när hon kom hem hade hon med sig en ny Valhallaserie. På danska förvisso, men de var så underbart tecknade att det inte gjorde något alls. Dessutom var antagligen tanken att vi skulle lära oss ett eller annat danskt ord på köpet. Just det gick kanske inte så bra, men jag älskade dem och har fortfarande kvar seriealbumen i bokhyllan.

Nu har förlaget Ekholm & Tegebjer samlat de tre första historierna Ulven är lös, Tors brudfärd och Odins vad i serieboken Valhalla – den samlade sagan 1. Dessutom har man lagt till en massa ”behind the scenes” information som illustrerar arbetet med serierna, olika varianter av omslagen och hur urvalet av historier gått till. Mycket intressant!

Jag har liksom käre far alltid gillat de gamla gudasagorna och myterna och vi är överrens om att det här definitivt är ett mycket trevligt sätt att läsa dem på. Peder Madsens bilder är underbara, detaljrika och härligt färgsatta! Ett litet mästerverk!

Betyg: ****+

Förlag: Ekholm & Tegebjer