Mystiska Milla

Mystiska Milla och jordgubbsgiftet är den fjärde boken om det lilla spöket Millas öden och äventyr. Den här gången beger hon sig till Spanien tillsammans med sin farbror Torres Damast som i sin ungdom var tjurfäktarskynke. De flyger efter textilfabrikör Mysac som tagit med sig familjen och hunden Grymma Gräll till Spanien där han hoppas få sälja en stor order tjurfäktarskynken.

Väl framme går Milla på konstmuseeum och får möta storheter som Dali och Picasso. När det sedan är dags för den stora tjurfäktningen ser Milla till att få en stund ensam med tjuren Fedo som är väldigt konfunderad över den lilla trasan som kommer och stör honom. Något liknande har han aldrig sett tidigare. Milla försöker förklara för Fedo hur farlig den här dagen kommer att vara för honom men han verkar inte förstå. När det är dags för den stora tjurfäktningen blir det en upplevelse de sent kommer att glömma och allt beror naturligtvis på Milla.

Författarna behöver ingen närmare presentation. Det är den inte helt okända norska duon Unni Lindell och Fredrik Skavlan som än en gång slått sina påsar ihop och skapat ett nytt äventyr om Milla och hennes spökkompisar. Unni måste vara en av Norges mest produktiva författare med drygt fyrtio utgivna böcker. Mest känd är hon nog som krimminalförfattare även om hon gett ut flera barn och ungdomsböcker. Att Skavlan från början är illustratör är knappast lika känt som att han är en av dagens bäst betalda programledare. Teckningarna i Mystiska Milla är enkla, rena och lite naiva i sin framtoning, men jag gillar dem. Och Milla är så söt med de små tofsarna på sitt lakanshuvud.
Det här är som ni säkert förstår egentligen inte en bok för vuxna utan en bok för barn mellan 6-9 år, men jag älskade den. Det är en härlig historia med läckra teckningar. Och utan att vara alltför pedagogiskt övertydlig lär den ut en hel del om Spanien och det får mig att längta tillbaka. Inte till själva tjurfäktningarna som naturligtvis är ett fruktansvärt djurplågeri, men Spanien är så mycket mer än det och det tycker jag Unni får fram på ett bra sätt. Det är en liten skatt som kommer att pryda sin plats i bokhyllan och plockas fram när man vill njuta av historien, tillsammans med ett litet smultron eller alldeles alldeles på egen hand.
Betyg: ****
Antal sidor: 162