Uncategorized

Moderna mord

Historien i Mord.net av Buthler & Öhlund är som namnet antyder en ytterst modern mordhistoria. Om du, mot förmodan, skulle vara så arg på någon att du vill ha den personen röjd ur vägen är det uppenbarligen bara att via internet få kontakt med en organisation som erbjuder sig att, mot en rimlig ersättning, utföra mordet.

Så långt är det inte särskilt unikt, det är resten av upplägget som är speciellt. Du betalar in pengar och får någon att mörda din fiende, samtidigt ingår det i avtalet att du ska ta livet av någon annans fiende. Du får alla instruktioner via mejl, till och med hur det ska gå till och var du ska hämta mordvapnet. Snacka om att bli ordentligt insnärjd.

Håller då historien? Tja, bitvis. Boken är uppbyggd av ett flertal historier vars enda gemensamma nämnare är just att de beställer mord via internet. Varje historia är ett eller ett par kapitel lång och sedan hoppar man till nästa.

För mig känns upplägget lite splittrat. Man lär aldrig riktigt känna personerna och får inte följa dem innan och efter morden. Men som ren spänningslitteratur fungerar den ganska bra, även om jag föredrar mer klassiska deckare där man får följa någon som löser gåtor och brott.

Betyg: ***