Mannen från Albanien

Idag är det Jarl som tycker till om Mannen från Albanien av Magnus Montelius.

Hösten 1990 hittas en man död nedanför Erstaterrassen i Stockholm och allt tyder på att det är självmord. När polisen kommer dit visar det sig att mannen har ett albansk pass. För kriminalinspektör Tilas som får hand om fallet verkar det hela lite mystiskt – han tror inte riktigt på att det är självmord. Men det enda vittnet som kan ha sett något är uteliggaren Sven Emanuel.

Närmare efterforskningar i Albanien visar att passet är falskt, det finns ingen med det namnet. Samtidigt dyker journalisten Tobias Meijtens upp och försöker få fram fakta om vad som egentligen har hänt. När offret väl identifieras visar det sig att det är en svensk som för 25 år sedan hoppat av och misstänkts flytt till Sovjet och som varit rysk spion. Meijtens börjar tillsammans med en kollega nysta i fallet och kommer så småningom fram till att sanningen kanske inte alls var så som det verkade. Den döde mannen var inte spion utan han blev falskt anklagad i ett försök att dölja vem den verklige spionen var.

Sökandet efter sanningen lyfter upp flera saker till ytan som visa sig vara komprometterande både för uppsatta personer i Sverige och för säkerhetspolisen. Historien får en oväntad upplösning.

Boken är bra skriven och det är spännande att följa hur det hela utvecklas. Det är en bra bild av hur man kan dölja verkliga fakta med desinformation.

Betyg: 3+
Antal sidor: 341

Förlag: Columbi publishing