Livvakten – vägen till monarken

(klicka på texten för att läsa hela inlägget.)

Alltså, jag har ett jättekluvet förhållande till biografier och självbiografier. Eller om jag ska vara helt ärlig så är det inte kluvet alls, jag är helt enkelt inte tillräckligt nyfiken av folks privatliv för att vara intresserad av att läsa dem. Det ligger absolut ingen värdering i det, jag lyckas bara inte hålla uppe intresset utan tankarna börjar vandra iväg.

Med det i bakhuvudet har jag svårt att ge en bra förklaring till varför jag tyckte det skulle vara intressant att lyssna på Daniel Webbs självbiografi Livvakten – vägen till monarken. Det fanns säkert flera förklaringar som sträcker sig från att det handlar om någon som varit mitt i smeten till att det är Anders Ekborg som läser. Ni som följer Bokmalen.nu vet hur förtjust jag blev i Anders som uppläsare till En dag.

Livvakten handlar om hur Daniel Webb från att vara en ekonomisk småfifflare till att ägna sig åt grov kriminalitet under många år och i media kom att kallas just Livvakten på grund av sin nära relation till gangsterkungen Milan Sevos. Han har gjort jobb åt kända svenskar som SAS-Janne och han vet precis vad som hände med Guillous stulna medaljer. Han har rört sig i hovets innersta kretsar och sett kungen och hans kaffeflickor. Senast var han aktuell i samband med att inspelningarna av kungens vänner offentliggjordes. Om det är en sann historia han berättar så var han verkligen mitt i smeten.

Men jag var nog mest intresserad av den som ett tidsdokument snarare än ett sätt att få inblick i det svenska toppskiktet. Och det får man, han ägnar sig åt en hel massa namedropping redan från början. Och visst är det intressant, i huvudsak för att jag får bekräftat hur naiv jag är som inte inser vad som pågår bakom kulisserna. Men det är skönt att boken bara är sex skivor lång, det känns alldeles lagom.

Anders Ekborg gör även den här gången en fantastisk uppläsning. Hans röst och språkmelodi ger texten en dimension jag är övertygad om att den inte hade haft om jag läst boken. Precis som Katarina Ewerlöf så känns det som om han skulle kunna göra vilken text som helst intressant. Jag håller tummarna för att han kommer att läsa in fler böcker i framtiden.

Betyg: **+

Förlag: EarBooks