Läsvärd, ovanlig och intressant

Susanna Jones debutroman Earthquake Bird är både läsvärd, ovanlig och intressant. Tyvärr verkar den ha gått lite under radarn här hemma vilket är lite förvånande med tanke på Alicia Wikanders lysande tolkning av huvudpersonen i Ridley Scotts filmatisering.

Med sina 207 sidor är det en liten kort historia om Lucy som flytt livet hemma i England för en mer spännande tillvaro i Tokyo. Det är nu fler år sedan och sakta men säkert har hon byggt upp sitt liv igen och nästan lyckats förtränga det förflutna. Hon har ett jobb, några få vänner och en japansk älskare som tar andan ur henne. Livet är perfekt – tills den dag Lily kommer till staden. Då ställs allt på ända och snart finner sig Lucy mitt i en mordutredning.

Det här är långt ifrån någon dussinroman och jag kan mycket väl förstå att den fått flera utmärkelser. Ett tips är att ta en riktigt lång lässöndag, sjunka ner i soffan och låta sig svepas med. Men ta tid på dig, läs inte för fort, det gäller att hänga med från första sidan. Det är en annorlunda historia Jones bjuder på och den japanska kulturen sätter sina spår på den.