Den skyldige av David Baldacci |
Enligt Magnus Utvik är Baldaccis bok Den skyldige riktigt bra. Bokkvartetten har bestämt sig för att se om han har rätt.
I de första kapitlen möter vi Will Robie, amerikanska regeringens främste lönnmördare. En man som skickas på de allra svåraste jobb man kan tänka sig och som aldrig misslyckas. Men så en dag… ja, ni förstår, det måste ske, förr eller senare, han lyckas med uppdraget att döda en högt uppsatt man, men råkar samtidigt döda en oskyldig lite flicka. Något som påverkar honom mer än det borde.
Det är en ganska typisk Baldaccibörjan och den väcker en del funderingar. Robie ser inte på sig själv som en mördare eftersom han jobbar på order av USAs regering. Gör det honom till mindre mördare? Som han själv säger, en av maffians hantlangare som gör samma jobb är utan tvekan mördare. Men inte Robie som jobbar för regeringen?
Kan någon som jobbat i tio femton år som lönnmördare och haft ihjäl en förfärligt massa människor drabbas så hårt av att en oskyldig råkat stryka med? I och för sig ett litet barn, men ändå? Är inte lönnmördare hårdare människor än så? Kan de ens tillåta sig samvetskval? Och vad händer om han inte lyckas skaka det av sig? Är han körd på jobbet då?
Under lite beordrad ledighet får han reda på att fadern som han inte sett evigheter sitter häktad för mord och för första gången på tjugo år reser han tillbaka till hemstaden för att hälsa på sin far. Vi får väl se hur det går.