Lantliga mord

Att läsa böcker som blivit till film och tv-serier är inte helt enkelt. Ska man läsa boken först och bli besviken på filmen eller tvärtom? Ger boken bakgrundsinfo som gör filmen bättre eller sämre…

Jag har precis avslutat Morden i Badgers Drift av Caroline Graham. För den oinsatte: första boken som ligger till grund för tv-serien Morden i Midsomer. Som alla säkert känner till en högst förtjusande, långsam mordhistoria i lantlig, typiskt engelsk miljö med små stugor, pelargoner i fönstren och bymentalitet. Alla vet allt om alla och det skvallras friskt.

Den allra första boken om kommissarie Barnaby följer tv-serien mycket bra, eller är det serien som följer boken. Avvikelser finns naturligtvis, men de stör inte läsupplevelsen. Jag sitter inte och förtretar mig över en massa detaljer som inte stämmer.

Däremot går det precis lika långsamt i boken som på tv. Ingen brådska här inte, och tempot gör mig lite frustrerad. Ett plus är dock att man kommer karaktärerna in på livet på ett helt annat sätt. Barnabys och Troys (hans assistent) tankar ger onekligen ett djup till karaktärerna som inte kommer fram på tv.

Trots det är jag inte överförtjust i den här boken. Det var trevlig men rätt oengagerande läsning. Språket är ok och karaktärerna ganska roliga, men ändå på något sätt ospännande.