Längtan efter den helande sömnen

Jag tror att vi alla kan identifiera oss i den, längtan efter att få sjunka bort i en helande, drömlös sömn ibland. Alldeles särskilt i jobbiga stunder kan önskan efter att få sova vara starkt, sova för att finna alla problem är puts väck när man vaknar. Det funkar så klart inte inte så, det vet vi alltför väl, men man kan ju önska.

I Sleep av C L Taylor är scenariot det omvända. Anna har svåra sömnproblem efter att ha varit med om en bilolycka där två av hennes kollegor dog. Olyckan var inte hennes fel, visst hon körde ena bilen, men hon hade ingen chans att värja sig när olyckan väl skedde. Men vad spelar det för roll om det var hennes fel eller inte? Skuldkänslorna vilar tunga och leder till sömnsvårigheter och paranoia. Plötsligt får hon för sig att hon är förföljd, att någon lämnar mystiska meddelanden till henne, meddelanden om att det är dags att sova. Inte blir det bättre av att sambon bara tror att hon inbillar sig.

Till slut håller det inte längre, förhållandet spricker, Anna säger upp sig och åker till den avlägsna ön Rum för att komma bort från allt och för att jobba på ett Bed & Breakfast. Där måste hon ju ändå få vara i fred, få finna frid. Eller…?

Men inte då, det dröjer inte länge förrän mystiska meddelanden börjar dyka upp och underliga saker händer sällskapet som kommit för att vandra. När ovädret slår ut alla kommunikationer med omvärlden börjar läget bli akut. Kommer hon att kunna rädda sig själv, och till vilket pris?

Sleep är onekligen en spännande bok, även om konceptet med det slutna rummet, dvs ön i det här fallet, totalt avskuret från omvärlden är gammalt som gatan, eller i alla fall sedan Och så var det bara en av Agatha Christie. Det gör det inte på något sätt mindre spännande. Och varför skulle det, det är ett lysande koncept och den suggestiva, ödsliga miljön på ön längst upp i Skottland gör onekligen sitt till.

Det är något visst med de där öarna avskurna från omvärlden, där man är helt utlämnad till vädergudarna och till varandra. Det går nästan inte att misslyckas med en histora med de förutsättningarna.