Kritstreck i marken leder till ond bråd död

Kategorin ”coming soon” på Storytel och inte sällan hamnar både en och två spännande engelska titlar i bokhyllan för framtida lyssning. Titlar och författare som är helt nya för mig och som jag aldrig hört talas om men som av någon anledning lockar, antingen genom sitt omslag, titel eller beskrivning.

Ibland visar det sig sedan vara bottennapp. Men lika ofta är det väldigt spännande, rolig, skön eller mysig läsning/lyssning jag bjuds på. Så var det med The Chalk Man som nu kommer ut på svenska under titeln Kritgubben (både tryckt och som ljudbok).

Var och varannan människa verkar lida av coulrofobi (en stark rädsla för clowner), inte lika många när en rädsla för tivolin. Men den där ödesdigra dagen 1986 när Eddie träffade magistern för första gången och virvelvindsflickan lemlästades svårt kom för evigt att sätta djupa spår i honom. Aldrig mer skulle han förknippa tivolin med sommar, sol och skratt.

I Kritgubben bjuder C J Tudor på spänning, ond, bråd död och oväntade twister. Att låta en grupp barn hitta ett lik i skogen skapar lysande förutsättningar för en bok. Dels där och då, hur påverkar det barnen? Vad tvingas de gå igenom och uppleva? Men även här och nu, trettio år senare. Det var så klart en traumatisk upplevelse som satte spår. Det tidigare så tajta kompisgänget har skingrats för vinden men tvingas samman igen när nya spår dyker upp. Vad var det egentligen som hände i den där skogen och har mördaren återvänt?

Det är ett stycke välskriven underhållning och om igen förundras jag över hur galna människor är. För visst, jag vet att det är fiktion men det känns så väldigt trovärdigt. Jag köper helt att den till synes vanlige och lite tråkiga mannen har en hemlig samling gömd under golvbrädorna i sovrummet. Och det är inte porslinsfigurer eller frimärken han samlar på om man säger så.