Klimatsmart läsande

Om man som jag föredrar att äga sina böcker, att fylla bokhyllan med favoriterna, då är det svårt att samtidigt känna sig miljömedveten och klimatsmart. Det krävs inte så hemskt mycket arbete av de små grå för att inse att nytryckta böcker som transporteras ut i landets bokhandlar eller levereras direkt hem från internetbokhandeln till brevlådan kostar en hel del ur miljösynpunkt. Jag inser natuligtvis att det är klimatsmartare att låna böcker på biblioteket, även om jag måste transportera mig själv dig men ändå, eller att handla på antikvariat, men… det är inte riktigt min grej. Tyvärr.

Det är då extra roligt när man får höra om Bonnier pocket och Månpockets samarbete om klimatsmarta pocketböcker. Klimatsmart pocket är en miljövänligare pocketbok där pappret kommer från FSC-certifierade skogar. För att minska miljöpåverkan i form av långa transporter kommer böckerna att tryckas i svenska FSC-certifierade tryckerier. Totalt handlar det om 7 miljoner pocketböcker om året som i fortsättningen kommer att produceras på ett miljövänligare sätt.

De första titlarna finns i handlen i mitten av april och samtliga kommer att vara markerade med en grön logga i nedre högra hörnet. Vill du redan nu veta vilka titlarna är för att planera vårens inköp, läs här och här.
Många böcker trycks redan idag på FSC-certifierat papper, men här är den stora skillnaden att böckerna trycks i Sverige istället för i Baltikum, vilket ofta är fallet. En stor miljöfördel tycker jag.