Kärlek i krigets skugga

Sönderfall av Horacio Castellanos Moya är en vacker och tragisk familjehistoria från sextio och sjuttiotalens Honduras och San Salvador. Det är Leopard förlag som genom denna lilla pärla ger mig möjligheten att möta en kultur och en del av historien som jag i ärlighetens namn inte vet någonting om.

Centralt i historien är konflikten mellan de båda länderna som överskuggar allt från politik till vanliga människors vardag. Vi möter Teti, dotter till den framstående honduranske politikern Erasmo och hans hustru Lena. När Teti bestämmer sig för att gifta sig med den 20 år äldre kommunisten Clemente från det förhatliga San Salvador får den redan nervsvaga modern ett sammanbrott och bryter helt med dottern. När till slut krig bryter ut mellan länderna vädjar föräldrarna Teti om att hon ska komma tillbaka till säkerheten i Honduras. Hon vägrar men när Clemente plötsligt mördas ställs allt på ända…

Det här är en historia berättad i tre delar. I den första, som utspelar sig under Teti och Clementes bröllopsdag. Det är i huvudsak ett samtal mellan Erasmo och hans, i mina ögon, galna hustru där hon vägrar acceptera dotterns val av make. Den andra delen är den brevväxling som sker mellan Teti och hennes far under åren efter dotterns flytt till San Salvador. Genom deras brev får vi följa de instabila läget länderna emellan och den terror en vanlig landskamp i fotboll kan utlösa. Fruktansvärt! Den tredje delen berättas av Lena och Erasmos allt i allo. Det är några år sedan krigsslutet och Lena är nu en gammal änka som ligger för döden.

Det är en fantastisk bok som är förrädiskt lätt att läsa. Det lilla formatet och den stora texten gör att sidorna flyter fram, men det är långt ifrån någon lättsmält historia. Det är en historia som berör och stannar kvar.

Betyg: ****
Antal sidor: 256

Förlag: Leopard förlag
Översättare: Yvonne Blank