Uncategorized

Kära syster

Bokmalens nästa gemensamma läsprojekt är Tawni O’Dells Kära syster. En bok där handlingen utspelar sig i ett litet amerikanskt gruvsamhälle med vanliga människor, varken rika, vackra eller framgångsrika. Här bor bokens huvudperson Shae-Lynn, en före detta polis som numera arbetar som taxichaufför.

Till det lilla samhället kommer en dag en halvskum advokat, en desperat kvinna och en rysk (?) maffioso. Alla är de på jakt efter Shae-Lynns lillasyster som varit försvunnen och förmodad död i drygt tjugo år.

Personerna i boken är tydligt beskrivna, både till utseende och karaktärsdrag. Förenklingen gränsar ibland nästan till karikatyrer och ändå känns de trovärdiga. Vanliga människor som försöker få vardagen att gå ihop och som har färgats av sin inte helt problemfria uppväxt. Som vi alla med andra ord.

Jag gillade boken, i alla fall fram till de två sista kapitlen. Jag tyckte inte den höll hela vägen ut. Allt löste sig lite för bra, det blev lite för sockersött för min smak. Plötsligt försvann trovärdigheten som varit det stora plusset fram till nu. Men läsvärd är den helt klart.