Irländsk skröna med övernaturliga inslag

Darling Jim av Christian Mork är en rejäl skröna som utspelar sig i nutid på Irland. Här hittas en dag tre stycken utmärglade kvinnolik i ett hus och en hemsk historia rullas upp. En historia om den kringresande historieberättaren Jim som förutom att berätta fantastiska historier förtrollar varenda kvinna som lyssnar på honom och dessutom lämnar ett spår med döda kvinnor efter sig. En dag möter han en kvinna som förälskar sig i honom, något som även hennes moster och ena syster gör. Det får naturligtvis förödande konsekvenser för alla inblandade.

Boken har fått mycket bra kritik och beskrivs som en modern irländsk saga. Jag är inte helt säker på att jag håller med. Irland finns där, liksom den kringresande trubaduren/ sagoberättaren, boken hintar också om övernaturliga inslag men det saknas något. Något som skulle få den att kännas äkta och på riktigt. Jag tror, men är inte säker, att det kan bero på att det blir så överdrivet. Det är så mycket av allting och författaren vill gärna beskriva allt för oss. Han lämnar inget åt fantasin och det mystiska, gåtfulla. Det är synd. Dessutom har han känt sig tvungen att försöka hitta på ett lyckligt slut, utan att riktigt lyckas.

Bitvis är historien fängslande, men bitvis så oberörande (kan man säga så) att orden liksom flyter förbi utan att fastna. Det känns lite som något man hört i ett berusat tillstånd. Man vet att man hört något om någonting, men kan inte riktigt komma ihåg vad. Helt okej läsning, men inget som gör något särskilt intryck och inget man riktigt minns.

Betyg:**

Antal sidor: 300-400