Indisk mysdeckare

Fallet med den försvunna tjänsteflickan av Tarquin Hall är som en av Mc Call Smiths böcker om Mma Ramotswe. Fast den utspelar sig i Indien och har en manlig detektiv i huvudrollen. Men känslan är den samma. Samma småmysighet som är så härlig att läsa. Jag gillade verkligen den här boken.

Här möter vi Vish Puri som, enligt honom själv, är Indiens främste privatdetektiv med diskretion som ledord. Vish är en jovialisk man som är svår att inte tycka om, han är förtjust i god mat, korpulent och mycket fåfäng.

I den här historien så anklagas en av Indiens främsta advokater (han är dessutom hederlig och omutbar!) för mord i samband med försvinnandet av en av hans tjänsteflickor. Det faller på Vish lott att försöka hitta flickan och därmed fria sin klient. Samtidigt genomför han en undersökning av en blivande brudgum som verkar vara lite för bra för att vara sann. Har karl verkligen inga skelett i garderoben? Som om inte detta var nog så utsätts Vish för ett mordförsök en morgon och måste försöka lista ut vem som vill se honom död. Vår käre detektiv har verkligen arbete så det räcker.

Förutom Vish arbete med att lösa själva fallen så får man även en, i mina oindienifierade ögon, bra bild av den indiska kulturen och samhället. Jag har aldrig tillhört den grupp människor som är fascinerade av Indien, men efter att ha läst Shantaram för några år sedan och nu den här så måste jag säga att det, åtminstonde på det litterära planet, verkar vara ett mycket intressant land på gränsen mellan det gamla och det nya.

Betyg: ****

Antal sid: 251 – pocket versionen