I natt är du död

Viveca Stens senaste bok om Thomas och Nora handlar naturligtvis om ond bråd död och även den här gången spelar Sandhamn en roll, även om den är liten. Vi kommer in i handlingen när studenten Marcus Nielsen hittas död i sitt hem. Till en början verkar det vara ett uppenbart självmord, men i takt med att fler dödsfall rapporteras nystas en historia upp som har rötter i sjuttiotalet.

För ett tag sedan skrev jag om saker jag har svårt att läsa. Uppenbar mobbing och översittarfasoner tillhör den kategorin. Tyranner som gillar att trycka ner folk får mig bara att bli arg och må illa. I den här boken varvas dagsaktuella kapitel med utdrag från en dagbok. En av killarna som gör lumpen som kustjägare på sjuttiotalet som skriver om den hårda utbildningen och vad deras äckel till sergeant utsätter dem för. Jag blir så illa berörd av att lyssna på Katarina Ewerlövs uppläsning att jag flera gånger överväger att sluta. Kan det verkligen vara värt det? Men det är det.

I natt är du död skiljer sig en del från de tre tidigare böckerna i Sandhamnsserien. Del med den uppebart direkta kopplingen till dåtid, men även i sättet att skriva. Den känns inte riktigt som om den hör hemma bland de andra. Kanske beror det på att Nora spelar en så liten roll i den här boken medan Thomas liv tillåts ta plats, eller så har det med själva temat i boken att göra. Jag har svårt att sätta fingret på vad det är som gör att den känns annorlunda och om jag gillar det eller inte.

Det är inget snack om att det var en bok väl värd att lyssna på. Spännande och bra. Som vanligt lyfter Katarina Ewerlövs uppläsning det hela ytterligare ett snäpp. Jag är ganska övertygad om att hon skulle kunna få vilken banal historia som helst att verka intressant. Inte för att det här är en sådan historia. Inte alls. Det här är en ganska typisk samtida svensk deckare.

För dig som inte läst boken än men är nyfiken finns ett provkapitel att läsa.

Betyg: ***+
Förlag: Bonnier Audio

Andra som läst boken:
Lottens bokblogg
Bokbrus